Martin Pušić: Norsk fotballs Kaká

I år er det 10 år siden, Martin Pušićs spektakulære inntreden i norsk fotball. Hans to år i Norge ble preget av hyppige klubbskifter, skandaler og ikke minst Jesus.

Det er 25. mars 2012 og det er klart for serieåpningen Tippeligaen på Ullevål stadion. Vålerenga tar imot Haugesund og på benken sitter en spennende nysignering fra Hull, den kroat-østeriske Martin Pušić. Til pause leder Haugesund 1-0 selv om de før det fikk en utvist, og VIFs trener Martin Andresen må nå «gjørra no». Inn kommer den store, sterke og arbeidsomme spissen til sin tippeliga-debut. og lager kaos fra første stund. Først pådrar han seg et gult kort, før Håvard Nilsen utligner til 1-1 i det 84. minutt. Pušić scorer først en gang, men det annulleres etter at han dro med seg ballen helt tydelig med hånda. Så… skal Klanen og hele Ullevål bokstavlig talt sendes til himmels.

Pušić stiger opp å stanger inn seiersmålet. VIF har fått tre poeng, og en ny fanfavoritt.

I ekstasen får de også oppleve noe helt nytt i norsk sammenheng, i feiringen drar Pušić opp Vålerenga trøya og viser stolt frem T-skjorta under hvor det står «I ❤ Jesus» mens han peker mot himmelen. Etter kampen kommenterer han også den annullerte scoringa ved å gjøre selve Fotballguden «him self», Diego Maradonas ord til sine. Handsen var ingen forskjeelse, det var Guds hånd.

Dagen etter er budskapet på forsiden av alle aviser, ikke bare fordi norsk fotball hadde fått en ny profil, men på grunn av feiringen. Martin Pušić skulle vært utvist. Regelboka var klar, fremvisning av politiske eller religiøse budskap skulle straffes med gult kort. Men det ble det ikke, heller ikke så mange flere scoringer i Vålerenga-drakt heller. Bare to til før Martin Pušić gikk videre til FFK etter bare en halv sesong i klubben. Likevel forblir han en kulthelt.

Hvem var egentlig denne Martin Pušić?

Mer Jesus, mer trøbbel

Det er ikke lett å plassere Pušić Han er en kroat født og oppvokst i Østerrike med en kristen tro og en måte å uttrykke den som vi ikke var vandt med i Norge. Jada, vi hadde hatt åpne kristne spillere før, men ikke på denne måten, ikke fra en europeer. Det var noe sør-amerikansk over Pušićs trosutrykk. Hvordan hang dette sammen?

Vi må tilbake til Hull for å finne kilden til denne pinsekarismatiske kristendommen. Pušić delte ofte rom med den brasilianske keeperen Adriano Basso. På nattbordet var bibelen en fast følgesvenn for Basso og når Martin Pušić en kveld spurte ham om den så gikk det som det måtte gå. Han ble omvendt. Deretter gikk det bare en vei. Som han selv uttalte i et stort intervju med danske Tipsbladet: «Det går kun opp og frem nå, og det er på grunn av Jesus Kristus.”

Som mange nyfrelste både før og etter ham ble dette en helt ny start i livet hans. Han gav alt til Jesus. Ikke som et nytt menneske, men som sønn av Gud.

Adriano Basso ble Martin Pušićs nye «broder i troen» og introduserte ham også for den nigerianske predikanten Chris Oyakhilome som han var tilhenger av. Etter å ha spilt 2012-sesongen ut med Fredrikstad hadde Pušić gått videre til Brann før 2013-sesongen. Hans tredje norske klubb på under to år. Han noterte seg nå med ni mål på 27 kamper, før han i november spurte om lov til å dra til Nigeria for å delta på et stevne med «Pastor Chris» i Nigeria. Brann sa nei, men Martin dro likevel. Dermed var han og troa hans nok engang en sak i media. På stevne kunne Pušić fortelle om sterke taler, lamme som begynte å gå og blinde som fikk synet igjen. Martin Pušić spilte aldri for SK Brann igjen.

Etter han forlot Norge har Martin Pušić spilt for utrolig åtte klubber på like mange år. Hovedsakelig i Danmark hvor Pušić har liknende status som i Norge. Først en sesong for Esbjerg før det ble to gode år i Midtjylland med 23 mål på 52 kamper. Deretter ble det et lån til Nederland og Sparta Rotterdam før Ståle Solbakken hentet ham til FCK. Det ble ingen suksess, så han fikk også to korte opphold i AFG og AC Horsens, før han vendte hjem til Østerike og SV Mattersburg. I 2020 fikk han (til nå) sin siste kontrakt med 1860 Munchen i tysk tredjeliga. Samme år ble kontrakten brutt på grunn av personlige årsaker.

Publisert av Jacob Breda Antonsen

Fotballguden er en blogg om fotball, religion og tro. Den drives av meg, Jacob Breda Antonsen som til daglig jobber som prest i Den norske kirke.

Legg igjen en kommentar

Design a site like this with WordPress.com
Sett i gang