Fasteaksjonen 2022: Fotball-landene bak bistanden

Hvert år samler Kirkens Nødhjelp inn penger primært til sine «vannprosjekter» i land over hele verden. Konfirmanter i hele Norge går rundt med bøsser og samler inn penger på andre måter. Det er fort gjort å si at vi samler inn penger til rent vann i fattige land, men hvem er egentlig disse landene?

Alle land å prosjekter vi bidrar med bistand og støtte til har sitt eget flagg, sin historie og sin kultur. DET MÅ VI IKKE GLEMME!

Ditt bidrag redder liv! Vipps til 2426

Les mer om fasteaksjonen her.

Alle har også sin egen fotballhistorie, og er en fin måte å bli kjent med disse landene på, gjennom en «verden» vi kjenner til. Så her er en oversikt over flere av landene som KN jobber i og deres fotballhistorie:

Afghanistan

I alle fall de siste 50 årene har Afghanistan vært en de mest invaderte og krigsherjede landet i verden. Det preger fremdeles landets utvikling og situasjon kraftig. På tross av det har Afganistans herrelandslag klart det vi i Norge bare har kunnet drømme om, nemlig en internasjonal tittel. Det skal sies at det sør-asiatiske mesterskapet ikke er av de gjeveste, MEN det skal vinnes det og.

I 2013 slo afganerne India 2-1 i finalen og sikret seg dermed sitt første og hitil eneste trofe. I 2015 byttet de til det sentral asiatiske forbundet, og må dermed forsere storheten Iran om det skal bli et nytt trofe.

I Afghanistan jobber Kirkens Nødhjelp med særlig to temaer: vann, sanitær og hygiene; og klimasmart landbruk og jobbskaping.

I tillegg var KN en av organisasjonene som var kjapt inne da Taliban tok over styringen av landet høsten 2021.

Angola

Angola er på mange måter en stolt fotballnasjon som har deltatt i afrikamesterskapet 8 ganger. Det var likevel noe helt utenom det vanlige som skulle sette Angola på det internasjonale fotballkartet.

«Vennskapskamp» mot Portugal 2001 skulle bli spesiell på mange måter, og var ikke vennskapelig på noen som helst måte.

Helt fra 1500-tallet var Angola en portugisisk koloni, som blant brukte landet for å sende slaver til Brasil. På 1960-tallet var det mange europeiske land som gav opp sine afrikanske-kolonier slik at de ble selvstendige, men det gjorde ikke Portugal. I 1975 måtte Angolanerne derfor gå til krig for å bli kvitt sine koloniherrer, og landet har etter det vært preget av borgerkriger og uro. Først i 2008 ble det første demokratiske valget i fredstid holdt.

Derfor var det nok masse følelser i sving hos det Angolske laget. De tok ledelsen tidlig, før Portugal tok over kampen, og tilslutt tok følelsene over alt. På stillingen 5-1 til Portugal, med en snau halvtime igjen å spille så får Angola sin fjerde spiller utvist. Med bare … spillere på banen, måtte kampen avbrytes. Noe som er helt unikt i den internasjonale fotballen.

I VM 2006 klarte Angola for første gang å kvalifisere noen sinne i landets historie, og selvfølgelig havnet de i samme gruppe som Portugal. Denne gangen endte det «bare» med 0-1 tap og 3 gule kort.

Kirkens Nødhjelp i Angola fokuserer på to temaer: ulikhet; og klimarettferdighet.

Bangladesh

Bangladesh er med sine 161 millioner innbyggere verdens åttende mest befolkende land, uten det kan sies å ha så stor innvirkning på landets prestasjoner på fotballbanen. Helt nede på 186 plass på FIFA-rankingen finner vi Bangladesh sitt herrelandslag. Her er det cricket som er den store nasjonalsporten.

Men i likhet med Afganisthan har også Bangladesh vunnet det sør-asiatiske mesterskapet. Det gjorde de i 2003.

I Bangladesh jobber Kirkens Nødhjelp med kjønnsbasert vold; vann, sanitær og hygiene; og ungdoms seksuelle og reproduktive helse.

Burundi

Lenge hadde det afrikanske landet Burundi ingen spesiell fotballhistorie å skryte av. Frem til 2019 hadde de ikke engang klart å kvalifisere seg til afrikamesterskapet en eneste gang. Så kom Saido Berahino til unnsetning. Berahino flyktet fra Burundi som barn og fikk innvilget politisk asyl i Birmingham i England. Fotballen ble Saidos vei inn i det britiske samfunnet og som 11 åring ble han del av West Bromwich sitt akademi og i 2013 debuterte han i Premier League.

Berahino var fast på de engelske ungdomslandslagene tidlig, og i … var han med da England vant u17-VM.

I 2014 ble han også kalt opp på A-landslaget sammen med spisser som Harry Kane, men han kom aldri innpå.

Derfor var det ikke noe problem da Berahino isteden valgte og representere sitt fødeland Burundi. Han ble da landets ubestridte stjerne og kaptein. I 2019 skjedde det utrolige, for første gang kvalifiserte Burundi seg til afrikamesterskapet, mye takket være deres engelske stjerne.

Berahino har også vært åpen om sin kristne tro, og forteller at han studerer Bibelen jevnlig sammen med mammaen sin.

I Burundi arbeider Kirkens Nødhjelp med flere temaer: vann, sanitær og hygiene; fredsbygging; og klimasmart landbruk og jobbskaping.

Kongo

Republikken Kongo har vært med å kjempe om deltakelse i afrikamesterskapet siden 1968. Stort sett har det endt med å bli utslått i første runde, men i 1972 skjedde det utrolige. I semifinalen ble vertslandet Kamerun slått 1-0, før Mali ble beseiret 3-2 i finalen. Kongos store stjerne var François M’Pelé. Han spilte store deler av sin karriere i Frankrike hvor han blant annet fikk 217 kamper for PSG og scoret 97 mål.

I Kongo arbeider Kirkens Nødhjelp med: vann, sanitær og hygiene; kjønnsbasert vold; ulikhet; og klimarettferdighet.

Etiopia

I 2022 skulle vinnerne fra 1962 og en av de 3 lagene som utgjorde det aller første afrikanske mesterskapet i 1957, endelig igjen få delta blant de ypperste nasjonene på kontinentet i afrikamesterskapet 2021 (avholdt 2022). Der mange afrikanske landslag tradisjonelt ofte har hatt franske eller øst-europeiske trenere er landslagssjefen Wubeto Abate fra hjemlandet, men ikke uten europeisk innflytelse. Noe av det mest iøynefallende når man ser Etiopia spille fotball er den ballbesittende spillestilen. Som Barcelona i sine meste tiki-taka-inspirerte år spiller etiopierne hovedsakelig korte pasninger langs bakken også fra dødballer. De leter alltid etter å danne trekanter for å gradvis spille seg inn i motstanderens 16-meter, ofte på entouch.

Dette er en nok så uvanlig tilnærming for et lang som stort er underlegne spiller for spiller. Grunnen er nok at Etiopia må sies å være enda mer underliggende når det gjelder fysisk størrelse. Der andre lag kan legge seg bakpå og satse på duellstyrke og dødballer, er Etiopia nødt til å tenke annerledes. Spillestilen blir da like uunngåelig som den er smart, og gjør Etiopia unike ikke bare i AFCON 2021 men i afrikansk fotball som helhet.

Ordet «unik» er ikke et dumt ord når vi snakker om Etiopia. Landet er faktisk det eneste landet i Afrika som aldri ble kolonisert. De har en lang og stolt historie, og var sterkt knyttet til jødedommen og kristendommen tusenvis av år før europeiske misjonærer fattet interesse for å spre evangeliet til Afrika. Etiopia som land har også noe som de fleste europeiske land ikke har, de nevnes med navn i bibelen.

I Apostlenesgjerninger møter vi historien om Filip og den etiopiske hoffmannen til Kandake, etiopiernes dronning. Her fortelles det at hoffmannen hadde vært i Jerusalem for å tilbe, og at han nå leste profeten Esaias i vognen sin på vei hjem. Da møter han Filip som veileder, omvender og til slutt døper ham i troen på at Jesus er den lovede messias som teksten profeterer om.

De første historiske kildene utenom bibelen på kristningen av Etiopia finner vi ifølge kirkehistoriker Diarmaid MacCulloch allerede på 300-tallet. Hvor myntene man har funnet i denne perioden har blitt endret og merket med kors. Kirken i Etiopia er en Orientalsk-ortodoks kirke som er den majoritetskirke i Etiopia også i dag, med sin unike historie og liturgiske uttrykk. Samtidig er også den lutherske kirken i Etiopia verdens største i antall medlemmer. Den Lutherske «linken» er også sterk. Makani Jesu kirken er den største lutherske kirken telt i antall medlemmer. Godt hjulpet av en rekke norske misjonsorganisasjoner i en rekke av år.

I Etiopia arbeider Kirkens Nødhjelp med: Vårt arbeid i Etiopia fokuserer på fire temaer: vann, sanitær og hygiene; kjønnsbasert vold; fredsbygging; og klimarettferdighet.

Guatemala

Landet som ligger i sør-Amerika er ikke noen stor fotball nasjon, og ligger helt bede på 123 plass på FIFA rankingen. De fleste av landslagsspillerne spiller på lag i Guatemala, med ett 193 cm langt unntak. Nicholas George Hagen Godoy ble hentet til Ham-Kam før 2021-sesongen og voktet buret da laget fra Hamar igjen sikret opprykk til Eliteserien. Sukseen førte journalister hele veien til Hamar for å dekke nasjonalheltens prestasjoner.

Med tidligere trener Kjetil Rekdal nå i Rosenborg sammen med assistent Geir Frigård og midtstopper Samual Rogers er HamKam avhengige av at deres Guatemalanske keeper kjempe for å berge plassen når 2022-sesongen settes i gang.

I Guatamala arbeider Kirkens Nødhjelp med: kjønnsbasert vold; klimarettferdighet; og rettssikkerhet og sivil demokratisk sikkerhet.

Haiti

Haiti er en liten karibisk øy som i fotballens verden regnes som en del av Nord-Amerika. Lenge var de en fransk koloni, men etter at slavene der gjorde opprør i etterkant av den franske revolusjonen i 1789 så ble Haiti den første selvstendige i 1804. De var da først ute til å bli selvstendige etter å ha vært en koloni, og regnes også som verdens første «svarte» stat.

Haiti har en stolt fotballhistorie som fikk sitt høydepunkt da landslaget kvalifiserte seg til VM i Tyskland i 1974. De havnet da i en knalltøff gruppe med Argentina, Italia og Polen. Først ut var Italia med keeperkjempen Dino Zoff i mål. På landslaget hadde han stått utrolige 1142 minutter uten å slippe inn ett eneste mål. I landslagssammenheng er det fortsatt rekord. Men rekorden skulle stoppe der. For rett etter pause slapp spissen Emmanuel Sanon gjennom og gav Haiti utrolig nok ledelsen 1-0.

Men det skulle ikke vare. Italia kom tilbake og vant 3-1, og i de neste kampene tapte de 0-7 mot Polen og 1-4 mot Argentina (Sanon scoret også da). Der slutter også Haitis VM-historie til nå.

I 2010 ble landet rammet av en av historiens største katastrofer. Jordskjelvet som rammet Haiti tok 316 tusen menneskeliv og gjorde over en million husløse.

Denne katastrofen preger landet sterkt fremdeles.

I Haiti fokuserer Kirkens Nødhjelp på flere temaer: vann, sanitær og hygiene; og klimasmart landbruk og jobbskaping.

Irak

Det krigsherjede landets landslag har en grusom historie. Før Saddam Hussein ble styrter av amerikanerne i 2003, så var det sønnen hans som ledet fotballforbundet, og tortur etter tap var ikke uvanlig.

Terroraksjonene og krigføringen fortsatte også etter at USA tok kontroll over landet, og landet var så farlig at landslaget ikke kunne trene eller spille kamper der.

Det var derfor ingen som trodde på suksess da Irak hadde kvalifisert seg til Asiamesterskapet i 2007

Likevel klarte de det utrolige, etter 1-0 i final over Saudi-Arabia var mirakelet et faktum.

Endelig fikk irakerne noe å feire.

Det vakte mye oppmerksomhet i Norge da Egil «Drillo» Olsen ble utnevnt til Iraks nye landslagssjef like etterpå, men da var miraklenes tid forbi.

Mesterskapsgullet i 2007 forblir Iraks eneste.

I Irak arbeider Kirkens Nødhjelp innenfor flere områder: kjønnsbasert vold; fredsbygging; og klimasmart landbruk og jobbskaping.

Libanon

Libanon landet som ligger i midtøsten har ingen stor fotballhistorie. I enkeltkamper har de likevel glimtet til. I 2001 i en kamp mot Pakistan gav de seg ikke før det stod 6-0 på tavle. Det er fremdeles landets største seier noensinne.

I Libanon driver Kirkens Nødhjelp med: vann, sanitær og hygiene; og kjønnsbasert vold.

Mali

Mali har hatt flere internasjonale fotballstjerner, men kanskje den aller største heter Seydou Keita. Keita spilte i FC Barcelona fra 2008 til 2012, og var dermed delaktig i klubbens mest imponerende periode med Guardiola som manager.

https://www.uefa.com/uefaeuropaleague/news/01bf-0e6e2e75c7ee-cfeb5c760d5e-1000–faith-holds-the-key-for-keita/amp/

Keita er en troende og tydelig muslim, og snakker villig om hvordan han alltid ber før kamper både for lagkamerater og motspillere.

Gjennom Gud er alt mulig. Sammen med Malis landslag har han ledet laget til to bronsemedaljer i afrikamesterskapet. I 2012 og 2013.

I Mali jobber Kirkens Nødhjelp med: vann, sanitær og hygiene; kjønnsbasert vold; og fredsbygging.

Malawi (fokusland 2022)

Årets fokusland for fasteaksjonen 2022 heter Malawi og er ett av afrikas minste og fattigste land. Det hindret dem ikke i å slå skikkelig fra seg under årets afrikamesterskap (AFCON 2021).

Etter tapet i åpningskampen mot Guinea (0-1), så ble det en sterk seier 2-1 mot Zimbabwe og en kanskje enda sterkere 0-0 mot Senegal som endte opp med å vinne hele mesterskapet, med blant annet Chelsea-keeper Edouard Mendy og Liverpool-spiss Sadio Mané på laget. Det gav dem en veldig overraskende plass i 8. – delsfinalen, hvor de ble slått ut med 2-1 mot Marokko.

I Malawi arbeider Kirkens Nødhjelp med: kjønnsbasert vold; ulikhet; og klimasmart landbruk og jobbskaping.

Nigeria

På slutten av 90-tallet slo Nigeria virkelig igjennom som fotballnasjon. De imponerte sterkt under VM i både 1994 og 1998, og vant OL-turneringen i Atalanta i 1996

Det var Nigeria som legenden Pele hadde i tankene da han spådde at et afrikansk land ville vinne VM inne få år.

Suksessen til landslaget gjorde at flere og flere fikk prøve seg i europeiske toppklubber, en av dem var forsvarsspilleren Taribo West. Hans kreative hårsveis (må googles) ble umiddelbart legendarisk og han hadde flere gode sesonger både med landslaget og med Inter.

Etter karrieren ble West som også var en svært troende mann pastor.

I Nigeria arbeider Kirkenes Nødhjelp med: kjønnsbasert vold; vann, sanitær og hygiene; og unges seksuelle og reproduktive helse.

Pakistan

Pakistan er ingen stor fotballnasjon. I likhet med India er det cricket som gjelder. Men en ting har den pakistanske fotballen som skiller dem fra alle andre, noen helt fantastiske klubbnavn!

Flere lag er knyttet til statlige institusjoner som Civil Aviation Authority F.C., Khab Research laboratories F.C. og Pakistani Air Force F.C. Forsvaret og marinen har også egne lag.

Et lag heter bare Muslim, og vann og energiutviklingsdepartementet er også representert. Sistnevnte lag (WAPDA) leder foreløpig sesongen.

I Pakistan bidrar Kirkens Nødhjelp med mange ting blant annet: vann, sanitær og hygiene; klimasmart landbruk og jobbskaping; klimarettferdighet, kulturell forståelse; mangfold og samhold; og likestilling, beskyttelse og respekt.

Palestina

Selv om Palestina er delvis ankerkjent som stad er de et fullverdig medlem av FIFA (1998) og deltar med sitt landslag i internasjonale turneringer.

I 2015 kvalifiserte Palestina set til Asiamesterskapet for første gang. Selv om det endte med 0 poeng og -10 i målforskjell, så var deltakelsen i seg selv en stor seier for et prøvet folk.

Konflikten med Israel preget området og de som bor der sterkt, også de som ønsker å drive idretten sin.

I Palestina jobber Kirkens Nødhjelp med: kjønnsbasert vold; vann, sanitær og hygiene; fredsbygging; og klimasmart landbruk og jobbskaping.

Somalia

Somalia har et av verdens absolutt svakeste herrelandslag i fotball. På grunn av krig, sult og fattigdom er mange av spillerne bakgrunn som flyktninger til andre steder av verden, også Norge. På det somaliske laget finner vi to «norske» spillere fra toppfotballen i Norge. Amin Asker (Kristiansund) og Saadiq Elmi (Grorud).

I Somalia arbeider Kirkens Nødhjelp med: kjønnsbasert vold; fredsbygging; klimasmart landbruk og jobbskaping; og vann, sanitær og hygiene

Publisert av Jacob Breda Antonsen

Fotballguden er en blogg om fotball, religion og tro. Den drives av meg, Jacob Breda Antonsen som til daglig jobber som prest i Den norske kirke.

Legg igjen en kommentar

Design a site like this with WordPress.com
Sett i gang