INTER 2007: Bortedrakt til besvær

Vi i Norge og sikkert også de andre landene i Skandinavia tenker nok svært lite over at vi har et flagg som er et kjempestort kors. Vi tenker heller kanskje ikke så mye over at det er et kors, et symbol på kristen tro, eller før det en av historiens mest grusomme torturredskaper. For de fleste av oss er nok flagget bare et vakkert symbol for et vakkert land.

Flaggdrakt skaper trøbbel

Slik er det ikke overalt i verden. For et flagg er faktisk ikke bare noe man veiver med mens man spiser is i bunaden sin, det er også et symbol på makt. I krig blir også flagget ikke bare et maktsymbol, men også et symbol på overmakt. Man måler krefter militært, men også opp igjennom historien så har man målt krefter religiøst.

I 2007 skulle Inter Milan markere klubbens 100 årsjubileum. Dette ble blant annet gjort ved at man tok fargene og symbolet fra Milanos byflagg og satt det på bortedrakten. Resultatet ble et enormt rødt kors på hvit bakgrunn, blant annet for å tydeligere at også Inter var byens lag (ikke bare AC Milan som har både symbolet og fargene på sin hjemmedrakt).

I Champions League den sesongen skulle Inter møte tyrkiske Fenerbahçe i gruppespillet, og i bortekampen i Istanbul brukte Inter sine røde og hvite «korsdrakter». Tyrkerne tapte 0-3 og alt virket normalt, men hjemme i stua si satt den tyrkiske advokaten Baris Kaska og ble så opprørt av det han så at han valgte å anmelde Inter på grunn av sine støtende bortedrakter.

Han mente at de hvite draktene med det midtstilte røde korset var:

«støtende for den muslimsk verden … Det korset bringer bare en ting i tankene – symbolet på Tempelridderne».

«Det fikk meg til å tenke umiddelbart på de blodige dagene til fra fortiden. Mens jeg så på kampen, følte jeg dyp sorg i sjelen min».

«Det er det ultimate symbolet for vestlig rasistisk overlegenhet over islam, og Inter med sine drakter hadde manifestert en religions overlegenhet over en annen».

Hentet fra The Guardian

Utspillene ble stort sett latterliggjort i europeisk media, for «oss» gav jo dette helt andre assosiasjoner enn tempelridderne og deres herjinger. Vi tenkte kanskje på England, Milano og Røde kors.

For mange i den muslimske verden derimot får denne symbolikken en helt annen betydning både før og nå.

Blodig historie og tvilsomme fans

Det røde vertikale korset på hvit bakgrunn var symbolet til Tempelridderne. De var i utgangspunktet en militær klosterorden og hadde mange av de samme løftene og pliktene som munker og prester, samtidig som de ble sendt for å beskytte pilgrimmer på vei til det lovende land med sverd. Senere ble også Tempelridderne brukt i korstogene, som var en organisert militær offensiv for å erobre Jerusalem («Det hellige land») fra muslimsk kontroll. Det ble da også en krig for å stadfeste kristendommens suverenitet over Islam. Akkurat som advokat Kaska hevdet. Denne historiske konteksten var også en del av grunnen til at Røde kors har valgt å opererer med en rød halvmåne som sitt symbol og navn i flere muslimske land. Rett og slett fordi det røde korset virket fremmedgjørende for muslimer i krig og krigssoner.

Også i dag brukes symbolet aktivt av ytre høyre. Både som en del av den bærende symbolbruken og som en del av deres selvforståelse. I manifestet som Breivik publiserte i forkant av terroren 22. juli var det røde korset tydelig på forsiden, samtidig som han presenterte seg selv som «tempelridder» og som en del av Knights Templar. Inters bortedrakt fra 2009 ble også populær blant Europas høyreradikale, og det ble meldt om økte salgstall.  

Selv om Kaskas anmeldelse ikke førte fram, ble det med det ene året med flaggdrakt for Inter. De hadde likevel et lignende kors på tredjedrakta i 18/19-sessongen, men da var det grått.

Publisert av Jacob Breda Antonsen

Fotballguden er en blogg om fotball, religion og tro. Den drives av meg, Jacob Breda Antonsen som til daglig jobber som prest i Den norske kirke.

Legg igjen en kommentar

Design a site like this with WordPress.com
Sett i gang