VIKING FK: Comeback-klubben med comeback-stubben

I mange mange år var Viking fotballklubb en av Norges stolteste og mest meriterte lag, samtidig hadde de det mest mystiske emblemet av alle. For hva var det egentlig den gule klumpen midt i logoen skulle være? En bjelle, en blåklokke eller en slags hatt? Det måtte en skikkelig nedtur til før hele Norge skulle få svar.

Etter mange år med uforløst potensiale, resultatløse satsninger og synkende engasjement rykket til slutt Viking ned i 2017. Men etter å ha cruiset gjennom OBOS-ligaen med fullsatt stadion og påfølgende banestorming var Viking endelig tilbake. Med sterkere identitet og resultater enn på 30 år. I comeback-sesongen 2019 var også mysteriet rundt den «gule klumpen» i emblemet løst. Eikestammen med rotskudd skulle nok en gang symbolisere håp, fremtid og ikke minst fremgang for Viking FK og Stavanger by. Et symbol de har tatt rett fra Bibelen.

En kvist skal skyte opp fra Isais stubbe

Profeten Jesajas profeti om Isais stubbe er en av de viktigste og mest brukte profetiene fra det gamle testamentet som Jesus senere oppfattes som en oppfyllelse av i det nye testamentet i Bibelen.

Isai er nok en ukjent bibelskkarakter for de fleste, men han er altså faren til den mer kjente David. Han som beseirer kjempen Goliat og som senere ble israelsfolkets store konge og folkehelt. Med David fikk israelittene en sterk kongeslekt, som fortsatte sin storhetstid med Davids sønn; den vise, kloke og gudfryktige Salomon som konge.

Les om kroningen av Salomon og hva den har med Champions League å gjøre her: Presten som gjorde Champions League til en pengemaskin.

Deretter gikk det «så där». I kongebøkene gjennomgås historiene til alle kongene av Davids slekt. Det er få lyspunkt, de aller fleste av gir totalt F i Gud og hans bud. Til slutt går det som det må gå, skikkelig dritt. De taper krigen mot Babylonerne, kongerekken blir brutt, tempelet blir ribbet og israelittene som blir igjen føres til fangenskap i Babylon, bort fra det lovede land.

Og det er her profeten over alle profeter, selveste Jesaja kommer med fremtidsutsikter som på tross av den håpløse situasjonen de har kommet i, er fylt med håp og forventning.

Isais stubbe henviser til kongerekken fra David sønn av Isai til den ble brutt/hugget av i og med at den siste kongen, kong Sidkias blir tatt til fange og drept. Likevel sier Jesaja altså at alt håp ikke er ute. Fra den avkappede stubben skal det komme et rotskudd, en ny konge av Davids slekt, som skal gjenreise monarkiet, skape evig fred og balanse. Denne profetien samt historien om Davids hus var også med på å inspirere skaperne av Star Wars, særlig den første filmen som nettopp heter «A New Hope».

Meeeeen, lenge lenge før den tid var det Jesus og de som skrev evangeliene om ham, som gjorde denne symbolikken til sin. Det er viktig for de å sette Jesus i sammenheng med David, blant annet gjennom «Jesu ættetavle» i starten av Matteusevangeliet. Også i Romerbrevet skriver apostelen Paulus at Jesus ER oppfyllelsen av denne profetien. Alt er gjenopprettet og seieren er sikret.

Så hva har dette med Viking å gjøre?

Stubben som kom og ble bort

Byvåpnet til Stavanger by/kommune er hentet fra byseglet fra 1591 og som senere ble hentet frem igjen som byvåpen. Motivet skal forestille en avkvista vinranke med blader av gull på blå bakgrunn. Slik den også ser ut i dag:

Lenge trodde man likevel at det var en avkappet eikestamme som var det eldste symbolet noe som er grunnen til at Viking har det i sitt emblem, som et symbol på Stavanger.

Grunnen til denne misforståelsen var at man på 1800-tallet gjorde om motivet. Dette ble tolka som et symbol på at byen ble fratatt privilegier og bispestolen på 1600-tallet, men at den allikevel skjøt nye skudd.

Med dette skapes det en direkte link mellom Isais-stubbe og eikestammen i Vikings emblem. DET ER DET SAMME SYMBOLET!

Det skulle likevel ta noen år før denne sammenhengen virkelig gav mening.

Det folket som vandrer i mørket, skal se et stort lys

I 1991 var Viking det siste laget som tok seriegull før Rosenborgs rekke med 13 titler på rad. Ti år etter, i 2001 ble det cupgull på Stavangerklubben, men etter det var det lite å juble for. Penger ble brukt, stadion ble bygget, profiler ble hentet inn og store trenernavn som Roy Hodgson, Uwe Rösler, Kjell Jonevret og Åge Hareide ble satt til å lede klubben uten så mye mer enn jevne 5. plasser.

Det gikk egentlig bare nedover. Publikum sviktet og ishockey-klubben Stavanger Oilers hadde tatt over rollen som Stavangeridrettens suksesshistorie, hvor de tok «Byttå» sesong etter sesong. I Viking klarte heller ikke briten Ian Burchnall å snu trenden. Han forlot skipet rett før nedrykket var et faktum i 2017.

Men etter ett år i eksil i OBOS-ligaen så skjedde det noe. Stoltheten og den lokale forankringen og engasjementet var tilbake. Den lokale Dinosauren Bjarne Berntsen tok over roret og fikk skuta på stø kurs. Tommy Høiland ble toppscorer og sønner av tidligere helter kom opp på A-laget og gjorde seg gjeldende. Særlig Kristian Thorstvedt sønn av Siv fikk sitt store gjennombrudd. Sammen med Leo Skiri Østigård og Julian Ryerson ble han senere også kalt opp på landslaget.

Positiveten, fremgangen og håper var tilbake og før comeback-sesongen i Eliteserien skulle dette markeres.

Kraft og kjærlighet

Når man skulle endre logoen i 2019 gikk man ikke i fella som mange gjør, men isteden gå tilbake til start. Eikestubben som mange trodde var en hatt ble tydeliggjort og gulfargen ble byttet ut med gull, slik det også var i det opprinnelige byvåpenet. Dermed var den ultimate bibelske comeback-stubben tilbake i det som skulle bli en skikkelig comeback-sesong. Viking imponerte i serien med en 5. plass og kronet det hele med cupgull. Flere og flere lokale helter vender tilbake, blant annet Yann-Erik de Lanlay og ikke minst Veton Berisha. I 2020 endte det med 6. plass før laget i år virkelig har tatt steget tilbake i toppen av Norsk fotball. Morten Jensen og Bjarte Lunde Aarsheim har skapt et vinnerlag med en vinnermentalitet som overgår alle andre lag i Eliteserien. Gang etter gang har de sikret 3 poeng etter å først ha ligget under.

Viking er igjen viktigst av alt i Stavanger, og eikestammen med rotskudd har endelig igjen fått den symbolske plassen den fortjener i hjerte av Viking FK.

 «Den dagen skal Isais rotskudd
  stå som et banner for folkene.
  Folkeslagene skal søke ham,
  og hans bolig skal være herlig.»
Jesaja 11,10

Publisert av Jacob Breda Antonsen

Fotballguden er en blogg om fotball, religion og tro. Den drives av meg, Jacob Breda Antonsen som til daglig jobber som prest i Den norske kirke.

3 kommentarer om “VIKING FK: Comeback-klubben med comeback-stubben

Legg igjen en kommentar

Design a site like this with WordPress.com
Sett i gang