EM 2024: Christian «den hellige» viser vei!

Etter at Eriksen selv kom tilbake i spill, først i Brentford så for Manchester United, har han fått en slags ny aura. Christian Eriksen, mannen som overvant døden. Hva er dette for noe? Og kan hans tragedie og oppstandelse «hjelpe» Danmark nok en gang?

Som vi alle vet startet EM 2020 på verst tenkelig vis for danskene. Deres store stjerne Christian Eriksen falt om og kjempet for livet, mens en hele verden så på og håpet på det beste.

Les: «Vi stod sammen, side om side»

Deretter ble det to strake tap for det svekkede danske laget, men så skjedde det noe. Danskene gjorde Eriksens reise fra død til liv til sin egen. Det gav dem både en enorm mening og en enorm styrke. De fryktet lenger ingenting.

Hva er dette for noe? Og kan hans tragedie og oppstandelse «hjelpe» Danmark nok en gang?

«Livet vant, dens navn er Jesus»

Fortellingen om Jesus er kanskje den mest grunnleggende i vår kultur, og kommer frem i nye versjoner hele tiden. Likevel tror jeg de fleste ikke helt forstår den, og hvilken styrke som mennesker finner i denne fortellingen, både før og nå.

Fortellingen om Jesus eller «evangeliet», er fortelling om hvordan Gud åpenbarte seg selv for verden gjennom å bli menneske. Leve sammen med oss, snakke til oss, møte oss og lære oss opp i sin kjærlighet og godhet. Til slutt lar den samme guden seg drepe. Jesus dør på korset, opphengt og uthengt til spott for hele verden. For så å oppstå igjen og på den måten overvinne både verden og døden, og gjøre død til liv også for alle mennesker. Akkurat det var det vanskelig å skjønne seg på også den gang.

Da Jesus var død, var etterfølgerne hans i villrede. Jesus var død og hele den bevegelsen de hadde viet livet sitt til var død med ham. Så kom tegnene på at Jesus var i live likevel. Sakte, men sikkert fikk Jesus-bevegelsen iveren tilbake. Før Gud sendte den hellige ånd, og bokstavelig talt satte fyr på dem. På bakgrunn av Jesus sin befaling om å gå ut å gjøre alle folkeslag til disipler, dro de av sted til alle de maktet å nå. Den samme fortellingen holdt bevegelsen i live, på tross av århundrer med forfølgelser og drap. Dette varte helt til kristendommen selv ble den ledende religionen i det Romerriket som forfulgte dem. I dag ser vi på kirken som en maktfaktor, men veien dit var lang og dekket av tap.

Oppstandelsens fengslende kraft

Samtidig som kristendommen stadig mistet tilhengere i vesten i løpet av 1900-tallet, ble den samme fortellingen brukt i samtlige av våre store populærkulturelle fortellinger. Oppstandelse er et sentralt motiv i både Ringenes Herre, Narnia, Harry Potter og Game of Thrones, og har også den samme funksjonen i fortellingen. Oppstandelsen er også her ikke en hendelse som løser alt, eller som vinner kampen i seg selv, men er med på å inspirere de andre karakterene til å selv overvinne døden og på den måten seirer over det onde. Gandalf returnerer ved slaget om Helmsdjupet, Aslan returnerer under det avgjørende slaget mot Isheksa, Harry Potter gjenoppstår ved slutten av slaget ved Galtvort og John Snow returnerer før whitewalkers inntar The wall Og blir en inspirasjon til liv og seier videre i seriens avgjørende hendelser. På denne måten har disse fortellingene blitt verdensfenomener og fått enorme mengder fans og tilhengere.

Mange har pekt på at det Danske laget har brukt fortellingen om det som skjedde med Christian Eriksen til sin fordel, men det er få som snakker om hvordan de har gjort det.

For nr.10!

Religiøse motiver og ritualer har spilt en helt avgjørende rolle for danskene, særlig i EM 2020, før Eriksen selv var tilbake på laget. Den danske treneren gjentok igjen og igjen hvordan Christian Eriksen fortsatt var lagets hjerte og puls, at hans puls slo i dem. Kasper Hjulmand som aldri før hadde gått med smykker, begynte å ha et armbånd med en sølvball på høyre hånd nærmest som en bønnekrans, dette gjorde han fordi det hjelper han å fokusere på Christian. De skapte også en egen symbolikk rundt draktnummeret til Eriksen, nr.10. De viste tallet med fingrene når de scoret, publikum holdt oppe drakter og plakater med nummeret og det oppstod også en slags «mini-seremoni» før hver kamp Danmark spilte hvor motstanderlaget overleverte en av sine drakter med nummer 10 og Eriksens navn.

Brasil gjorde det samme etter Neymars alvorlige skade før semifinalen i VM i 2014, da de holdt drakten hans oppe under nasjonalsangen. Den gangen ble dette latterliggjort og det ble snakket om at dette «tullet» var med på å sette lag ut av spill, Neymar var jo ikke død! Sannheten var at det på dette tidspunktet var uklart om Neymar noen sinne skulle kunne gå igjen, men død var han jo ikke. Det er heldigvis ikke Eriksen heller, men han har faktisk vært det og disse markeringene ga derfor mer mening for alle oss som stod rundt. Hele verden fulgte med og heiet på Danmark.

Nå 3 år etter har mye endret seg. Eriksen er tilbake, og den bærende oppstandelses-historie er litt borte fra det Danske laget. Likevel kommer den opp nå som det er EM igjen.

Kan Eriksen føre Danskene helt til himmels?

Publisert av Jacob Breda Antonsen

Fotballguden er en blogg om fotball, religion og tro. Den drives av meg, Jacob Breda Antonsen som til daglig jobber som prest i Den norske kirke.

Legg igjen en kommentar

Design a site like this with WordPress.com
Sett i gang